29.03.2010.

FBI rukavice-Cooketa


Ponoviću ono što su sve dame koje su ovaj mjesec ispratile Cooketu konstatovale: "Nisam isprobala ni stoti dio onoga što sam htjela!"

Ovo je moja ulaznica za FBI rukavice koju je osmislila mamajac, a ovaj mjesec istažujemo Cooketin blog.

Recept sam prilagodila broju osoba, tj. napravila sam ga za dvoje. To je bio sladak završetak jučerašnjeg dana za mene i mog puža.

Djevojka pod velom (Bondepige med Slør)

Neophodno za ovaj desert:

2 jabuke srednje veličine
1 kašika šećera
pola kesice burbon vanilin šećera
pola kesice rum šećera
na vrh noža cimeta
na vrh noža mljevenih klinčića
na vrh noža mljevenog muskatnog oraščića
3 u vrh pune kašike prezli
10 g putera
2 kašičice smeđeg šećera
50 ml slatke pavlake
grubo sječeni lješnici


Jabuke oprati, oguliti i naribati, pa zajedno sa šećerom, začinima i 150 ml vode staviti da se dinstaju dok ne omekšaju, a zatim ih štapnim mikserom izraditi u pire. Na rastopljenom maslacu popržiti prezle i smeđi šećer sve dok prezle ne poprime lijepu zlatnu boju.
U prigodni sud za posluživanje staviti red pirea od jabuka, red prezle i pokriti slatkom pavlakom i lješnicima.

Izmjene koje sam ja napravila su sljedeće:
- dodala sam burbon vanilin šećer i rum šećer zato što ih u posljednje vrijeme samo u supu ne stavljam :))). Šalu na stranu, mislila sam da bi to mogao biti perfect touch, i bio je :)
- zamjenila sam bademe sa lješnicima jer ih mnogo više volim.

Ovo je zaista jedna divna lagana all season poslastica koju preporučujem svima koji imaju slatki zub u kasne sate ili neke nenadane goste jer ove sastojke uvijek možete pronaći kod kuće.
U slučaju da je, kao ja, pravite u kasne sate, svom pužu, partneru, nekoj dragoj osobi poslužite je uz ovu pjesmicu Ette James i budite i vi Djevojka pod velom.

Gastronomsko paradoksalni oksimoron

Ja i moj puž imamo totalno drugačije ukuse.Tačnije, on nema ukusa. Šta reći kad on ne voli ništa iz mora (jedino sardinu iz konzerve koju ne računam), maslinovo ulje, piletinu, skoro nikakvo povrće (izuzev pečenih crvenih paprika, zelene salate i prženo/pečenog krompira - samo mi nemojte reći da je i to nešto). Sir i majonez jede uz pasulj,a ne sviđa mu se kuvani pršut. On je jedan pravi gastronomsko paradoksalni oksimoron. Na sve to zanemarićemo činjenicu da JA obožavam da kuvam i zaista želim da mu ugodim (mama kaže da će me to proći jer smo samo godinu dana u b(m)raku) :)))
Uvod.Par dana pred porođaj sam imala ludačku želju za lazanjom. Predložim je pužu za ručak, a on će meni: "Ja nikad nisam jeo lazanju!" Da ne bi Garfild skončao od muke ja zasukah rukave. Objasnim ja njemu (pužu, a ne Garfildu) šta tu sve ide (uvijek pita kao da će recept da zapiše)i on dade blagoslov. U slast smo je pojeli.
Da se vratim na sadašnjost.Ostalo mi bolonjez sosa od prethodnog dana, ali ona najgora solucija, niti za jedan pristojan ručak, a ne daj Bože za bacit' pa taman ga ja morala "suhog" kašikom jesti (rekoh već, zovite me recycle bin). Pošto sam dan prije preslagala nešto po kredenci, vidjeh da imam kora za lazanju i to mi je ostalo negdje u podsvjesti, i tu se rodila ideja. Rodila se ideja za ručak, ali ipak premalo sastojaka. Na sreću, u frižideru pronađoh malo šunkice i sira. Taman za nas dvoje. Sva srećna, krećem da pravim, ali poslije 10 minuta se budi bebac (iako je zaspao prije 20 minuta), oči mu kao fildžani, vidim ja da tu nema spavanja više, te dovukoh kolica u kuhinju, smjestih ga i ubacih nekih accessories da se ne bi dosađivao i usput mu objašnjavam šta ja to prčkam po kuhinji.



Brzo sam ja sve to posložila. Puž javlja da stiže, lazanja se taman spustila na jestivu temperaturu (pa kad ja to sve tempiram, ta prva godina braka :)))), zelena salata spremna. Lazanja ima čak i smajlija jer je kuvarica baš bila srećna.



Sve postavila, "posadila" bebca u stolicu za ručanje da i on tu nešto prčka(čisto da stvara navike da jedemo zajedno svi za stolom). Poslije prvog zalogaja moj puž kaže:"Nemoj se ljutit', ali se meni ovo ne sviđa!" I ja onda suprotno svemu odgovorim: "Nema problema dušo, ima konzerva sardine u frižideru." A on će:" Samo mi je žao ove zelene salate, ona mi nikako ne ide uz sardinu!" To je bila kap koja je u mojoj glavi prelila ekspres lonac. Ni sama ne znam kako sam se suzdržala da ne eksplodiram dok mi je u glavi samo odzvanjala posljednja njegova rečenica pomješana sa savjetima moje majke da se oko takvih stvari ne treba nervirati.




Ali je zato život majke svoje poručao blitvu da jajem, krompirom i maslinovim uljem. To je spasilo dan :)))

Usamljena lazanja za dvoje
(usamljena je jer je pojela jedna osoba)

Bešamel:
50 g putera
50 g brašna
0.5 l mlijeka
50 g svježe rendanog parmezana
biber, muskantni oraščić

Na umjerenoj vatri pustiti da se otopi puter. Zagrijati mlijeko do ključanja (ne da proključa). Otopljenom puteru dodati brašno i brzo mješati pjenjačnom dok malo ne promjeni boju i odmah dodati malo mlijeka i mješati. Preostalo mlijeko postepeno dodavati uz neprestalno mješanje. Dodati muskant i biber. Skloniti sa vatre i umješati parmezan.

Bolonjez umak:
mljeveno meso
luk
šargarepa
bijeli luk
kuvani paradajz
origano, bosiljak, biber, so

Zagrijati ulje i dodati mu sitno sjeckani luk i šargarepu. Kad se sve opusti, dodati mljeveno meso i pustiti da se meso malo sjedini sa lukom. Podliti toplom vodom, tek toliko da meso ogrezne. Smanjiti temperaturu na umjereno do slabo :))) i pustiti da se krčka. Dodati još malo tople vode poslije nekog vremena. Pred kraj dodati kuvani paradajz i začine.

6 gotovih kora za lazanju

~100 g narendane šunke
~100 g narendanog sira

kečap

Asembliranje lazanje

Zagrijte rernu na 200 C.
Posudu u kojoj pečete lazanju premažite sa uljem, a ostatak neka upije kuhinjski ubrus. Nanesite bešamel, pa dvije kore (iskrojite, ako je potrebno, tj. ako vam posuda nije četvrtasta). Na koru nanesite bolonjez, pa opet dvije kore i bešamel.Na bešamel poslažite narendanu šunku, pa sir.Završite sa dvije kore i bešamelom. Pecite u zagrijanoj rerni dok bešamel ne zapeče.

20.03.2010.

Iz mamajac kuhinje

Zaista mi je drago što sam se pridružila ovom malom carstvu Food Blogger-a. Prije par godina sam se usuđivala samo gledati fotografije vrijednih i posvećenih žena, a odnedavno se usuđujem i sama ponešto učiniti po tom pitanju. Zaista ne znam u čemu više uživam, da li razgledanju blogova i vrlo često divljenju umješnosti tih dama koje mi uljepšavaju vrijeme provedeno za ovim mojim prozorom u svijet(čitaj: kompjuterom) ili u konzumaciji.

Jedna od takvih inspirativnih je i mamajac .
Njenu slatku popara pitu sam pravila već par puta i zaista je preporučujem svima. I to pogotovo onima koji poput mene imaju problema sa viškom hleba. Moj puž uporno kupuje cijeli hleb za nas dvoje (bebca ne računam kao velikog konzumera). Homemade prezle imam u svim varijantama, od obične do one sa začinima, pa za jedno 5 godina. Prženice izbjegavam iako ih volim, ali se ni one ne mogu jesti svaki dan. Bacanje hrane smatram grijehom (mada obzirom da sam ja jedini recycle bin u kući, ponekad se priupitam da li bi trebala promjeniti tu zapovjest).



Kod mamajac se sve odlično vidi na fotografijama i cijeli postupak je odlično objašnjen. Iako to nije nikakva filozofija, zaista volim kad ti neko ukaže na moguće probleme oko bilo kog recepta, znači da mu je ušao u srž. Voljela bih i ja da ispratim tu dosljednost.

Jedina razlika je što ja ne volim grožđice, pa stavljam brusnice koje potopim u sok od cijeđene naranče, naribam malo limuna i dodam esencije od vanilije ili burbon vanilin šećera.Mužu nisam smjela da kažem od čega je jer ga ne bi ni probao (on je od onih što misle da znaju da im se ne sviđa ono što probali nisu) te sam mu rekla da je to "neki zapečeni puding". Svidio mu se i stalno je ponavljao da ga na nešto podsjeća :)))))

Što se tiče slane popara pite nemam šta da dodam, samo ispratite navedeni recept i naravno pročitajte post.

15.03.2010.

All-in-one coffee desert



Kora:
4 jaja
3 kašike šećera
1 šećer sa ukusom ruma http://www.coolinarika.com/repository_images/image_raw/293241/blowup/
6 kašika mljevenih lješnika
Pola praška za pecivo (PP)
5 kašika brašna
0.1 dl ruma
0.5 dl bijele kafe

Fil:
4 žumanca
200 g putera
150 g šećera u prahu
0.5 dl crne kuvane kafe

Glazura:
75 g čokolade (70 % kakao)
3 kašike mlijeka
1 kašičica putera
1 kašičica Nes kafe

Po želji:
Slatka pavlaka
Bourbon vanilija šećer

Uključiti rernu na 200 C.
Razdvojiti bjelanaca i žumanaca. Belanca umutiti u čvrst snijeg. Žumancima dodati preostale sastojke(osim ruma) i sve dobro umješati. Lagano dodati bjelance smjesi. Sipati u sud za pečenje (obložen papirom za pečenje). Peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni, a čačkalica bude suva. Prohlađenu koru poprskati rumom.
Žumanca , šećer u prahu i kafu kuvati na pari dok se ne zgusnu. Kad se masa ohladi dodati razmekšani puter i sve umutiti mikserom.
Otopiti čokoladu sa puterom, dodati mlijeko i kafu kako bi se dobila ujednačena masa.
Koru premazati filom, a fil glazurom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
Umutiti slatku pavlaku i premazati kolač.



Ovo je ulaznica za moju premijeru kulinarske igrice (čujem tapšanje u pozadini - hvala, hvala) “ajme, koliko nas je” koju je osmislila Monsoon, za martovsko izdanje gdje nam je domaćica Ljilja , a tema KAFA.

03.03.2010.

Put do pakla je popločan dobrim namjerama.

Francuski diplomata Talleyrand rekao je da je "kafa dobra kada je crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav".
Međutim nisu joj svi kroz istoriju bili naklonjeni. Priča se :) da je Fridrih Veliki oformio odred Kaffee Schnufflers - Kafe njuškala (koji je bio preteča Gestapa :)) čiji je zadatak bio da progoni i kažnjava vojnike koji su konzumirali kafu jer im se tobože zbog toga nije moglo vjerovati, tj. bili su nepouzdani vojnici. Da bi sve bilo još simpatičnije, sam Fićo je bio poklonik i uživatelj kulta kafe.
Ima tu sa kafom svakakvih vragolija, jedan papa je čak skinuo zabranu konzumiranja kafe jer mu se naravno jako svidjela (sad se mislim ja kako ju je on probao, tj. došao do iste nelegalne supstance, a sveti čovjek hehehehe), a o ovim umjetnicima poput Betovena i Balzaka, koji su pili i po 40 kafa na dan, da i ne govorim.

Od Fridriha do mene...govorili su da me majka dojila na espreso aparatu-direktno :)), međutim od kada je moj mališa zaživio u meni nisam mogla da je vidim na oči. Sada kad mališa pravi prve korake opet mi nije nešto do espresa. Popijem neki nesić, ponekad i kuvanu, ali mogu bez nje. Tako da čekam da mi želja opet navrati :)))


Kaffee Schnufflers piletina (za 2 osobe)

Sos:
Pola glavice luka, sitno nasjeckane
15 g puter
60 ml kečap
30 ml pilećeg bujona
30 ml Worcestershire sosa
25 g smeđeg šećera
30 ml vode
1 kašike sirćeta
1 kašičica Nes kafe
1 kašičica soka od cjeđenog limuna

400g pilećih prsa

Priprema
Prodinstajte luk na puteru dok fino ne omekša. Zatim dodajte sve ostale sastojke. Pustite da polako baci ključ i pustite da lagano krčka 10-15 minuta.Procijedite. I to je to što se tiče sosa.
Pileća prsa izgrilujte.



Sve ovo me podsjetilo na moje djetinjstvo. Ja i moja Nuni smo kuvale ručak. Ugrijale bi vodu, dodali rižu, malo “Čarlija”(deterdženta za sudove), “Vegete”, soli, šećera, kafe, špageta. To su bili dani. Naravno, nismo to jele, ali smo uživale gledajući kako Čarli ključa. Sada međutim, 20 godina od tada (i zaključujem da sam slabo napredovala), psujem na daleko i naširoko (ovo pisanje mu dođe kao terapija koja je poslije isprobavanja ovoga neophodna) što sam ovo uopšte isprobavala. Srećom te je okrenulo na buru inače ovaj, ma malo je reći smrad, ne bi mogla istjerati iz stana. Psujem li ga psujem, Bogu zahvaljujem što bebac spava pa mogu da ispušim cigaretu ili tri. Psujem onu Amerikanku iz Alabame ili odakle već(njen recept) i mislim se kako oni uživaju uz ovaj BBQ recept. Mahniti ga uživali, ma kako i neće kad jedu ono vještačko meso, ovaj sos vjerovatno i jeste delikates uz tu genetsku modifikaciju. Ustvari, nemam šta nju da psujem, sama sam kriva, niko me pištoljem nije natjerao, a ni puškom ili bombom. Nego ja hoću da se pravim pametna pa da napravim nešto slano sa kafom i sve Vas oduševim svojim prvim učešćem.
Kuriozna ja i pored svega nisam mogla da odolim, a da ne probam. Vjerovali ili ne, ukus je malo bolji od cunami užasnog mirisa.
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Dakle, ovo je moja anti-ulaznica za igru “ajme, koliko nas je” koju je osmislila Monsoon, za martovsko izdanje gdje nam je domaćica Ljilja , a tema KAFA.

02.03.2010.

Punjene jabuke


4 srednje veličine jabuke
40 g smeđeg šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
50 g mljevene plazme
50 g mljevenih pečenih lješnika
40 g putera
50-100 ml vode
100 ml slatke pavlake

Jabuke oprati, poprečno presjeći vrh (kako bi dobili kapicu) i izdubiti im sredinu. Poređati ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Smeđi šećer, vanilin šećer, cimet, plazmu i lješnike izmješajte i napunite jabuke. Stavite jabukama kapice. Rastopite puter i prelijte njime jabuke. Podlijte sve toplom vodom. Pecite na 180 C min 40 minuta (ipak to zavisi od rerne i jabuka).
Pečene jabuke izvadite i ohladite, umutite slatku pavlaku u šlag, nakratko skinite kapicu, stavite pavlake i vratite kapicu.

Po receptu idu orasi, ali sam ih ja zamjenila lješnicima, kao i šećer u prahu koji se dodaje slatkoj pavlaci, ali je meni to nepotrebno.
Meni lično je bilo super jer ne volim da je jabuka baš gnjecava, ali muž je rekao da sam trebala još dopeći. Ko bi svijetu ugodio.

Recept je preuzet iz "Blic žena kuhinja", septembar 2009

Lagana salata sa kukuruzom/Light salad with corn


300 g krompira
300 g kukuruza šećerca
1 kašika susama
200 g šunke (sitno isjeckati)
5 kiselih krastavaca (sitno isjeckati)
100 g majoneza
2 dl pavlake
po želji so,biber

Krompir skuvati pod ljuskom, ohladiti i narendati. Kukuruz skuvati i ohladiti. Susam propržiti. U odgovarajućem sudu sjediniti krompir i kukuruz, pa začiniti sa solju i biberom. Dodati kisele krastavce, šunku, pavlaku, majonez i susam. Sve dobro sjediniti. Ostaviti da se ohladi u frižideru do služenja.

Recept za ovu salatu sam pronašla u časopisu "Dobra hrana".

In English

300 g potato
300 g corn
1 Tbs sesame
200 g ham (finely cut)
5 gherkins (finely cut)
100 g mayonnaise
2 dcl sour cream
to your taste salt, pepper

Cook potato without peeling off the skin, let it cool down and then shred it. Cook corn and let it cool. Roast sesame. Combine potato and corn and season it to your taste with salt and pepper. Add gherkins, ham, sour cream, mayonnaise and roasted sesame. Mix it all together. Leave it in the fridge before serving.

Sanjine projice



Hvala mojoj divnoj komšinici na ovom receptu.

3 jaja
3 šoljice brašna
3 šoljice kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
300 g sira ( prema želji i mogućnostima )
1 šoljica ulja
4 dl kisele vode
1 šoljica jogurta
po želji so
za posipanje susam, suncokret, bundeva (po želji)

Zagrijati rernu na 250 C.
Umutiti jaja. Dodati obje vrste brašna i prašak za pecivo i izmješati, zatim ulje, kiselu vodu i jogurt i sve dobro sjediniti. Sir izmrviti i dodati u smjesu. Ostaviti barem 5 minuta da odmori.
U “muffin” kalupe sipati smjesu. Posuti susamom i peći.

Nemojte prepuniti kalupe jer projice “nadođu” tokom pečenja.
Umjesto susama (ili zajedno sa njim), možete ih posuti golicom ili očišćenim sjemenkama suncokreta.
Ako koristim feta sir onda ne koristim so.

Marinada za krompir/Potato marinade


1 dl ulja
1 kašika majoneza
1 kašičica senfa
1 kašičica kečapa
1 kašičica aleve paprike
2 prstohvata origana
2 prstohvata bosiljka
1 prstohvat bijelog luka u granulama/2 čena bijelog luka
1 prstohvat mljevenog bibera
sok od pola limuna

Sve sastojke po redu staviti u plastični sud (sa poklopcem). Dobro umješati pjenjačom, poklopiti i staviti u frižider.
Oguljeni i narezani krompir staviti u sud sa marinadom, poklopiti i protresti par puta. Ostaviti malo u frižideru i onda peći.
Ova količina je dovoljna za 7 srednjih krompira.
Inače, ja stavim koju šniclu koju sam prethodno samo izlupalana na dno posude, dodam krompir i držim 30 minuta u frižideru. Tako da je meni marinada super i za meso.
Vjerovatno nimalo bitna činjenica je da ovakav krompir pripremam u teflonskom roštilju sa poklopcem (ne znam kako da vam drugačije objasnim spravicu koju posjedujem).To su one vrste roštilja koje imaju tajmer sa strane koji otkucava i navija se ručno. K'o fol, cijelo pile peče za 30 minuta, što se nikad nije desilo ;)))
Vjerovatno se može isto peći i u teflonskom plehu u rerni, ali nisam isprobala tako.
Krompir ispadne kao veći pomfrit koji je istovremeno mekan i hrskav, a i meso se topi.

In English

1 dl oil
1 Tbs mayonnaise
1 tsp mustard
1 tsp ketchup
1 tsp minced pepper
2 pinch oregano
2 pinch dry basil
1 pinch garlic powder/2 minced garlic cloves
1 pinch black pepper
half squeezed lemon juice

Put all ingredients in a plastic food container. Mix it well, and restore in the fridge.
Peel and cut potatoes, then put them in the marinade and shake it few times. Let it rest in the fridge at least 30 minutes and the bake or fry them.
This amount of marinade is for 7 medium potatoes.

Slana torta od pohovanih pečenih paprika/Red pepper cake


15 pečenih crvenih paprika
250 g feta sira
250 g mladog sira
200 g šunke
1 čaša (200g) pavlake/milerama
7-8 kiselih krastavaca
6 tvrdo kuvanih jaja
250 g majoneza
150 g kačkavalja
po želji so, biber

Za pohovanje
jaja
prezle
brašno
ulje

Pečene paprike oljuštite, presjecite na pola po dužini. Uvaljajte ih,nadam se već svima poznati sistem “brašno, jaja, prezle” i pohujte ih.
Sir, pavlaku, sitno sjeckane krastavce, izrendana jaja, isjeckanu šunku i majonez pomješajte i dobro sjedinite.Začinite solju i biberom.
Ređajte u okrugli pleh (spring form):
10 pohovanih paprika – fil – 10 poh.paprika – fil – 10 poh.paprika.
Ostatkom fila premažite tortu i ukrasite rendanim kačkavaljem.
Čuvajte u frižideru i izvadite bar 10 minuta pred posluživanje.

In English

15 roasted red peppers
250 g Feta cheese
250 g cottage cheese
200 g ham
200 g sour cream with min 20% milk fat
7-8 gherkins
6 boiled eggs
250 g mayonnaise
150 g cheese
salt, pepper

For coating red peppers:
eggs
bread crumbs
flour
oil

Peel roasted peppers and cut them half in length. Coat peppers first in flour, second beaten eggs and third bread crumbs and fry them in hot oil. After frying put them on kitchen towels and let them soak up unnecessary oil.
Squash feta and cottage cheese and add to the mixture finely cut gherkins, eggs and ham. Add mayonnaise and mix it all well. Season with salt and pepper.
Assemble in your spring form:
10 red peppers – cheese mixture - 10 red peppers - cheese mixture -10 red peppers.
After 3-4 hours(or over night) when you take it out of the spring form, cover your cake with cheese mixture leftover and arrange with shredded cheese.
Keep it in the fridge, but take it out at least 10 minutes before serving to get best results.