Kora:
4 jaja
3 kašike šećera
1 šećer sa ukusom ruma
http://www.coolinarika.com/repository_images/image_raw/293241/blowup/6 kašika mljevenih lješnika
Pola praška za pecivo (PP)
5 kašika brašna
0.1 dl ruma
0.5 dl bijele kafe
Fil:
4 žumanca
200 g putera
150 g šećera u prahu
0.5 dl crne kuvane kafe
Glazura:
75 g čokolade (70 % kakao)
3 kašike mlijeka
1 kašičica putera
1 kašičica Nes kafe
Po želji:
Slatka pavlaka
Bourbon vanilija šećer
Uključiti rernu na 200 C.
Razdvojiti bjelanaca i žumanaca. Belanca umutiti u čvrst snijeg. Žumancima dodati preostale sastojke(osim ruma) i sve dobro umješati. Lagano dodati bjelance smjesi. Sipati u sud za pečenje (obložen papirom za pečenje). Peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni, a čačkalica bude suva. Prohlađenu koru poprskati rumom.
Žumanca , šećer u prahu i kafu kuvati na pari dok se ne zgusnu. Kad se masa ohladi dodati razmekšani puter i sve umutiti mikserom.
Otopiti čokoladu sa puterom, dodati mlijeko i kafu kako bi se dobila ujednačena masa.
Koru premazati filom, a fil glazurom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
Umutiti slatku pavlaku i premazati kolač.
Ovo je ulaznica za moju premijeru kulinarske igrice (čujem tapšanje u pozadini - hvala, hvala)
“ajme, koliko nas je” koju je osmislila
Monsoon, za martovsko izdanje gdje nam je domaćica
Ljilja , a tema KAFA.
Kako je fino i kremasto, bas lep kolac :)
ОдговориИзбришиHvala Ljiljo!
ОдговориИзбришиSlaka pavlaka uopšte nije potrebna, ali stavila sam pošto puž ne voli ukus kafe u kremama.
Inače meni je ovaj biskvit predivan, pa ću ga sigurno upotrebiti u nekom drugom kolaču.
Ovo je bas sjajan recept,fotkica je divna!
ОдговориИзбришиHvala Vera! A fotkica je daaaaaaaaaaaleko od tvojih!
ОдговориИзбриши