Ponoviću ono što su sve dame koje su ovaj mjesec ispratile Cooketu konstatovale: "Nisam isprobala ni stoti dio onoga što sam htjela!"
Ovo je moja ulaznica za
FBI rukavice koju je osmislila
mamajac, a ovaj mjesec istažujemo
Cooketin blog.
Recept sam prilagodila broju osoba, tj. napravila sam ga za dvoje. To je bio sladak završetak jučerašnjeg dana za mene i mog puža.
Djevojka pod velom (Bondepige med Slør)Neophodno za ovaj desert:
2 jabuke srednje veličine
1 kašika šećera
pola kesice burbon vanilin šećera
pola kesice rum šećera
na vrh noža cimeta
na vrh noža mljevenih klinčića
na vrh noža mljevenog muskatnog oraščića
3 u vrh pune kašike prezli
10 g putera
2 kašičice smeđeg šećera
50 ml slatke pavlake
grubo sječeni lješnici
Jabuke oprati, oguliti i naribati, pa zajedno sa šećerom, začinima i 150 ml vode staviti da se dinstaju dok ne omekšaju, a zatim ih štapnim mikserom izraditi u pire. Na rastopljenom maslacu popržiti prezle i smeđi šećer sve dok prezle ne poprime lijepu zlatnu boju.
U prigodni sud za posluživanje staviti red pirea od jabuka, red prezle i pokriti slatkom pavlakom i lješnicima.
Izmjene koje sam ja napravila su sljedeće:
- dodala sam burbon vanilin šećer i rum šećer zato što ih u posljednje vrijeme samo u supu ne stavljam :))). Šalu na stranu, mislila sam da bi to mogao biti perfect touch, i bio je :)
- zamjenila sam bademe sa lješnicima jer ih mnogo više volim.
Ovo je zaista jedna divna lagana
all season poslastica koju preporučujem svima koji imaju
slatki zub u kasne sate ili neke nenadane goste jer ove sastojke uvijek možete pronaći kod kuće.
U slučaju da je, kao ja, pravite u kasne sate, svom pužu, partneru, nekoj dragoj osobi poslužite je uz ovu pjesmicu
Ette James i budite i vi
Djevojka pod velom.
Hvala ti na učešću i isprobavanju recepta. Ovaj desert sa jabukama je baš kako kažeš "all season", i stvarno je lagan nije presladak, nije masan. Jako si ga fino pripremila, a nadam se da se i tvom dragom dopalo (malo je težak na hrani, zar ne?).
ОдговориИзбришиPrekrasan izbor. I meni je ovo zapelo za oko ali... teško je sve stići!
ОдговориИзбриши@ Selma, HVALA tebi što si nam uljepšala kraj dana ovim desertom. Dragom se jako svidjelo (iako nema majoneza :)))) i sigurno ćemo ga opet ponoviti. Zaista nije presladak, a kamoli masan. Baš onako kako treba da bude!
ОдговориИзбриши@ Snježa, zaista je teško i probrati i stići sve. A zaista želim da kad nešto pravim to napravim sa guštom, a ne kao da me jure četiri jahača apokalipse. Hvala što si svratila :)
Svidja mi se desert sa jabukama,meni je promakao.Ako stignem napraviću.
ОдговориИзбришиVera, nećete požaliti :)!!!
ОдговориИзбриши