29. 3. 2010.

FBI rukavice-Cooketa


Ponoviću ono što su sve dame koje su ovaj mjesec ispratile Cooketu konstatovale: "Nisam isprobala ni stoti dio onoga što sam htjela!"

Ovo je moja ulaznica za FBI rukavice koju je osmislila mamajac, a ovaj mjesec istažujemo Cooketin blog.

Recept sam prilagodila broju osoba, tj. napravila sam ga za dvoje. To je bio sladak završetak jučerašnjeg dana za mene i mog puža.

Djevojka pod velom (Bondepige med Slør)

Neophodno za ovaj desert:

2 jabuke srednje veličine
1 kašika šećera
pola kesice burbon vanilin šećera
pola kesice rum šećera
na vrh noža cimeta
na vrh noža mljevenih klinčića
na vrh noža mljevenog muskatnog oraščića
3 u vrh pune kašike prezli
10 g putera
2 kašičice smeđeg šećera
50 ml slatke pavlake
grubo sječeni lješnici


Jabuke oprati, oguliti i naribati, pa zajedno sa šećerom, začinima i 150 ml vode staviti da se dinstaju dok ne omekšaju, a zatim ih štapnim mikserom izraditi u pire. Na rastopljenom maslacu popržiti prezle i smeđi šećer sve dok prezle ne poprime lijepu zlatnu boju.
U prigodni sud za posluživanje staviti red pirea od jabuka, red prezle i pokriti slatkom pavlakom i lješnicima.

Izmjene koje sam ja napravila su sljedeće:
- dodala sam burbon vanilin šećer i rum šećer zato što ih u posljednje vrijeme samo u supu ne stavljam :))). Šalu na stranu, mislila sam da bi to mogao biti perfect touch, i bio je :)
- zamjenila sam bademe sa lješnicima jer ih mnogo više volim.

Ovo je zaista jedna divna lagana all season poslastica koju preporučujem svima koji imaju slatki zub u kasne sate ili neke nenadane goste jer ove sastojke uvijek možete pronaći kod kuće.
U slučaju da je, kao ja, pravite u kasne sate, svom pužu, partneru, nekoj dragoj osobi poslužite je uz ovu pjesmicu Ette James i budite i vi Djevojka pod velom.

5 коментара:

  1. Hvala ti na učešću i isprobavanju recepta. Ovaj desert sa jabukama je baš kako kažeš "all season", i stvarno je lagan nije presladak, nije masan. Jako si ga fino pripremila, a nadam se da se i tvom dragom dopalo (malo je težak na hrani, zar ne?).

    ОдговориИзбриши
  2. Prekrasan izbor. I meni je ovo zapelo za oko ali... teško je sve stići!

    ОдговориИзбриши
  3. @ Selma, HVALA tebi što si nam uljepšala kraj dana ovim desertom. Dragom se jako svidjelo (iako nema majoneza :)))) i sigurno ćemo ga opet ponoviti. Zaista nije presladak, a kamoli masan. Baš onako kako treba da bude!

    @ Snježa, zaista je teško i probrati i stići sve. A zaista želim da kad nešto pravim to napravim sa guštom, a ne kao da me jure četiri jahača apokalipse. Hvala što si svratila :)

    ОдговориИзбриши
  4. Svidja mi se desert sa jabukama,meni je promakao.Ako stignem napraviću.

    ОдговориИзбриши