29. 3. 2010.

Gastronomsko paradoksalni oksimoron

Ja i moj puž imamo totalno drugačije ukuse.Tačnije, on nema ukusa. Šta reći kad on ne voli ništa iz mora (jedino sardinu iz konzerve koju ne računam), maslinovo ulje, piletinu, skoro nikakvo povrće (izuzev pečenih crvenih paprika, zelene salate i prženo/pečenog krompira - samo mi nemojte reći da je i to nešto). Sir i majonez jede uz pasulj,a ne sviđa mu se kuvani pršut. On je jedan pravi gastronomsko paradoksalni oksimoron. Na sve to zanemarićemo činjenicu da JA obožavam da kuvam i zaista želim da mu ugodim (mama kaže da će me to proći jer smo samo godinu dana u b(m)raku) :)))
Uvod.Par dana pred porođaj sam imala ludačku želju za lazanjom. Predložim je pužu za ručak, a on će meni: "Ja nikad nisam jeo lazanju!" Da ne bi Garfild skončao od muke ja zasukah rukave. Objasnim ja njemu (pužu, a ne Garfildu) šta tu sve ide (uvijek pita kao da će recept da zapiše)i on dade blagoslov. U slast smo je pojeli.
Da se vratim na sadašnjost.Ostalo mi bolonjez sosa od prethodnog dana, ali ona najgora solucija, niti za jedan pristojan ručak, a ne daj Bože za bacit' pa taman ga ja morala "suhog" kašikom jesti (rekoh već, zovite me recycle bin). Pošto sam dan prije preslagala nešto po kredenci, vidjeh da imam kora za lazanju i to mi je ostalo negdje u podsvjesti, i tu se rodila ideja. Rodila se ideja za ručak, ali ipak premalo sastojaka. Na sreću, u frižideru pronađoh malo šunkice i sira. Taman za nas dvoje. Sva srećna, krećem da pravim, ali poslije 10 minuta se budi bebac (iako je zaspao prije 20 minuta), oči mu kao fildžani, vidim ja da tu nema spavanja više, te dovukoh kolica u kuhinju, smjestih ga i ubacih nekih accessories da se ne bi dosađivao i usput mu objašnjavam šta ja to prčkam po kuhinji.



Brzo sam ja sve to posložila. Puž javlja da stiže, lazanja se taman spustila na jestivu temperaturu (pa kad ja to sve tempiram, ta prva godina braka :)))), zelena salata spremna. Lazanja ima čak i smajlija jer je kuvarica baš bila srećna.



Sve postavila, "posadila" bebca u stolicu za ručanje da i on tu nešto prčka(čisto da stvara navike da jedemo zajedno svi za stolom). Poslije prvog zalogaja moj puž kaže:"Nemoj se ljutit', ali se meni ovo ne sviđa!" I ja onda suprotno svemu odgovorim: "Nema problema dušo, ima konzerva sardine u frižideru." A on će:" Samo mi je žao ove zelene salate, ona mi nikako ne ide uz sardinu!" To je bila kap koja je u mojoj glavi prelila ekspres lonac. Ni sama ne znam kako sam se suzdržala da ne eksplodiram dok mi je u glavi samo odzvanjala posljednja njegova rečenica pomješana sa savjetima moje majke da se oko takvih stvari ne treba nervirati.




Ali je zato život majke svoje poručao blitvu da jajem, krompirom i maslinovim uljem. To je spasilo dan :)))

Usamljena lazanja za dvoje
(usamljena je jer je pojela jedna osoba)

Bešamel:
50 g putera
50 g brašna
0.5 l mlijeka
50 g svježe rendanog parmezana
biber, muskantni oraščić

Na umjerenoj vatri pustiti da se otopi puter. Zagrijati mlijeko do ključanja (ne da proključa). Otopljenom puteru dodati brašno i brzo mješati pjenjačnom dok malo ne promjeni boju i odmah dodati malo mlijeka i mješati. Preostalo mlijeko postepeno dodavati uz neprestalno mješanje. Dodati muskant i biber. Skloniti sa vatre i umješati parmezan.

Bolonjez umak:
mljeveno meso
luk
šargarepa
bijeli luk
kuvani paradajz
origano, bosiljak, biber, so

Zagrijati ulje i dodati mu sitno sjeckani luk i šargarepu. Kad se sve opusti, dodati mljeveno meso i pustiti da se meso malo sjedini sa lukom. Podliti toplom vodom, tek toliko da meso ogrezne. Smanjiti temperaturu na umjereno do slabo :))) i pustiti da se krčka. Dodati još malo tople vode poslije nekog vremena. Pred kraj dodati kuvani paradajz i začine.

6 gotovih kora za lazanju

~100 g narendane šunke
~100 g narendanog sira

kečap

Asembliranje lazanje

Zagrijte rernu na 200 C.
Posudu u kojoj pečete lazanju premažite sa uljem, a ostatak neka upije kuhinjski ubrus. Nanesite bešamel, pa dvije kore (iskrojite, ako je potrebno, tj. ako vam posuda nije četvrtasta). Na koru nanesite bolonjez, pa opet dvije kore i bešamel.Na bešamel poslažite narendanu šunku, pa sir.Završite sa dvije kore i bešamelom. Pecite u zagrijanoj rerni dok bešamel ne zapeče.

5 коментара:

  1. Ako ti je za utehu, moj je isti takav. On bi jeo samo pasulj da se on pita, ali se ne pita he he he :))I večito mu smetaju začini, a o morskim plodovima da i ne pričamo. Dobro, ni ja ih baš ne volim i da, jedino što on jede a ja ne jedem su masline i svež paradajz. Kolači mu nikad nisu slatki, po njemu bi trebala po kilogram šećera da stavljam u kolač itd. Ima on bisera. :)
    I tvoja mama nije u pravu, ja sam evo već trinaesta godina uporna, i znam da na kraju moram da pobedim i da hoću, a on neka se i dalje koprca. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obzirom na opus tvojih jela, teško je zamisliti da se bilo ko koprca. Moj iskreni sapatnički blagonaklon tvojoj upornosti :)

    ОдговориИзбриши
  3. Uh draga nije ti lako. Koje samo kombinacije ti muški mogu ugurati u sebe, a onda kada je nešto fino samo sliježu ramenima. Šta bi rekla na dodavanje majoneza na biftek? Kada je na repertoaru fino jelo, majonez moram sakriti, kod mene to ide samo uz pohovanu ribu. Majonez u grahu, e to ni moj nije probao.
    Dobro se ti snalaziš, pomislila sam ti reći da će vrijeme učiniti svoje i da ćeš mu malo po malo dotjerati ukus, ali ima i Gaga staža. pa negdje to i ne ide baš tako lako. ali u svakom slučaju probaj.
    Nije mi jasno što mu lazanja nije po mjeri, eni je to onako prava muška tjestenina, šta bi tek rekao za neke minimalističke varijante, malo maslinova ulja i češnjaka, mrvica papričica?
    Zato ti djetetu sada kada mu se razvija čulo okusa i stvaraju preferencije za budućnost daji što više fine i zdrave hrane pa da te barem on sluša. I sladak maleni je ljubi ga teta Selma.

    ОдговориИзбриши
  4. Uh draga nije ti lako, ali ne daj se. Moj muž srećom voli papati svašta, no bilo je stvari koje ni on nije htio jesti nekad npr kelj, a danas ga tamani. Samo je stvar pripreme i navike na okuse. Tako ne daj se i spremi sebi nešto po guštu, a ako mu nije dobro imaj uvijek sardine i maslinovog ulja u frižideru,:) pa nek jede to s kruhom,:). Predobar post btw!

    ОдговориИзбриши
  5. @ Selma, Ni meni nije jasno što mu tu nije odgovaralo,zaista je bila ukusna, kore mekane, ma divota. A bebac jede i brokoli i prokulice, ali bananu ni da pomiriše :). Nadam se da ću ostati uporna. Sa obojicom :)

    @ enogastromama, Ne da se ova Ines :))) Samo da još pronađem neku kombinaciju da svima bude po guštu, ako to uopšte bude bilo izvodljivo. Nada umire zadnja :) Hvala što si navratila!

    ОдговориИзбриши