21. 4. 2010.

Lažna Torta della Nonna

Dugo (oko 2 godine) već mjerkam ovu tortu i konačno sam je napravila, ali bez pinjola jer ih nemam. Zato je lažna. I spremam se 2 godine i još ne nađoh pinjole, šmrc :(. Osjećam se kao u onom vicu:
Preko 7 gora i 7 mora i 7 pustinja i 7 planina i 7 provalija i 7 brda i 7 šuma i
7 ravnica i 7 pašnjaka i 7 rijeka zivio jedan zmaj.
Probudi se jedno jutro i reče:
-A u pičku materinu,gdje i ja živim.
U mojoj nedođiji sam nedavno naišla na fino italijansko brašno tipa 00 i to je bio glavni katalizator ovog mog današnjeg poduhvata.

Ovu divotu sam vidjela na Café Chocolada istovremeno kad sam vidjela i Paganini tortu koja me je raspametila kao i moju bližu i dalju okolinu. Kako sam Paganinija dosljedno ispratila i (po meni) bez mane ga napravila, odlučila sam da to bude i sa ovom poslasticom, i bez mane i dosljedno : ). Naravno želje su jedno, a mogućnosti drugo. Sa filom nisam imala nikakvih problema. Na vruće lizanje :)) bio je SAVRŠEN!!! Tijesto sam umutila bez ikakve muke negdje oko 17 h. Znala sam da ću ga razvaljati tek, kako bi moja mama rekla, "kad svi čavli poč'nu", tj. kad bebac ode na zasluženi odmor, dakle oko 21h. Unaprijed uzbuđena vadim tijesto da ga razvaljam, a ono malo mekše od dijamanta, dakle pretvrdo. Ajde, srećom mrvi se, pa sam ga utapkala u kalup. Od ostatka tijesta sam napravila mala sunca jer je to ipak "slice of Tuscan sun" i mrvice koje sam svuda rasula :). Ako neko ima ikakvu ideju zašto se to dogodilo zamolila bi da mi se objasni!



Ne znam samo zašto uopšte gledam koliko se sati ili minuta nešto peče kad moja (tačnije rečeno od moje gazdarice) samovoljna rerna neće to ni da čuje. Čujem ja opojan miris tijesta prerano, već poslije 20' i zaletim se (a taman sjela jer sam porasklanjala sudove), kad imam šta da vidim - rubovi se već lijepo zapekli. Naravno, zatim malo podignem žicu od rerne i poput profesora Baltazara počnem šetati po kuhinji. Ubrzo i prebrzo je bilo gotovo. Evo je hladi se na prozoru i čeka puža da je načnemo.



Prenosim vam recept preveden sa engleskog:

Tijesto:
300 g glatkog brašna tip 00
½ kesice(8 g) praška za pecivo
120 g putera
170 g šećera
1 jaje
1 žumance
prstohvat soli
naribana korica limuna

Fil:
0.75 l mlijeka 3,5-3,8%
200 g šećera
8 žumanaca
50 g glatkog brašna
1 paket vanilin šećera (14g) ili 1 štapić vanile
1-2 kašike gustina
naribana korica od pola limuna

Prvo pravimo fil. Stavimo mlijeko, koricu limuna i vanilin šečer/štapić vanile do tačke ključanja. U međuvremenu, pjenušavo umutite žumanca i šećer, a zatim dodajte brašno. Fil treba biti veoma gust,ako vam to ne pođe za rukom dodajte kašiku gustina.
Umješajte žumanca sa provrelim mlijekom, smanjite temperaturu i miksajte oko 10’ pazeći da ne bude grudvica. Ostavite da se ohladi i onda ga stavite malo u frižider.
Prosijte zajedno brašno i prašak za pecivo i dodajte im omekšali puter, koricu limuna, jaje, žumance, šećer i so. Oformite tijesto, napravite loptu od njega i ostavite u frižideru najmanje 60’.
Razvaljajte 2/3 tijesta i smjestite u pleh za pečenje koji ste obložili masnim papirom. Uspite fil. Od ostatka tijesta ili napravite neke zvjezdice i poslažite ih preko fila ili jednostavno samo ostatkom prekrijte fil. Pospite pinjolima i pecite 40’ na 180 C. Kada se skroz ohladi pospite šećerom u prahu.

14 коментара:

  1. Oh, ma ne mogu vjerovati da su pinjoli tako teški za naći :) ovdje ih ima na svakom koraku, i koliko puta sam ih bacila jer vrećica ostane predugo otvorena. Tijesto ti je postalo pretvrdo jer je predugo stajalo u hladnjaku, i meni se često dogodi, ako stoji duže od 30-60 minuta postane kao kamen. Kad mi se to dogodi, malo ga razvaljam, ostavim da odmekne pa opet pokušam.
    Torta della nonna je meni jedna od najdražih poslastica ovdje u Italiji.

    ОдговориИзбриши
  2. @ Dajana - Ko priča da kod njega ima pinjola na svakom koraku za kaznu kleči u ćošku na kukuruzu :)))) Ne znam zašto sam mislila da ovo tijesto može da stoji u frižideru i da mu od toga još bude bolje :). To sam negdje(u glavi svojoj) premutovala sa ludim tijestom sigurno. Hvala za objašnjenje!

    @ Snježa - Ja sam skrooooooooooz uživala,a puž je rekao da sam mogla smanjiti limun. Ali on(puž) se uopšte ne računa :). Meni limun daje ono nešto super ovdje, tako lijepo i lagano (pogotovo kad je domaći neprskani).Šaljem danas mami i tati da ne bi pojela sve sama :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Jako lepo izgleda i po receptu bih rekla da je i vise nego ukusna!

    ОдговориИзбриши
  4. Kako ovo dobro izgleda i zvuči. Sigurna sam da je jako ukusno. :)

    ОдговориИзбриши
  5. najbitnije je da se sve zavrsilo usjesna i da je torta pojedena :-)
    I bas ti hvala sto si mi skrenula paznju na ovaj divni receptic.

    ОдговориИзбриши
  6. Pinjola ima u Intersparu, 200g skoro 30kn, pa k'o voli, nek' izvoli! Kada ti je tijesto, nakon noći ili nekoliko sati u frigiju pretvrdo, stavi ga lijepo na nešto manje od 30 sekundi u mikrovalnu. Djelotvorno, brzo i jednostavno. Isprobano! Da li se varam, ali u receptu nigdje ne vidim pinjole!

    ОдговориИзбриши
  7. O da, ovo mora biti odlično! Što se tiče pretvrdog tijesta, hladnjak ti očito za razliku od pećnice radi :)Trebala si uključiti pećnicu i ostaviti tijesto kratko vrijeme na štednjaku da otpusti, nije se meni jednom dogodilo da mi prhko tijesto bude pretvrdo jer ga ne ostavim pola sata, nego vrag zna koliko! :)
    Morala bi moći naći pinjole u bilo kojem dućanu u kojem se može naći veći izbor talijanskih proizvoda. Nije mi stvarno jasno, zašto se nitko od naših ne sjeti pakirati pinjole, ali treba to valjda pobrati:)
    @Κάθαρσις, eno ih posutih po vrhu kolača, u opisu pripreme :)

    ОдговориИзбриши
  8. @ Sanja - recept je zaista odličan i nadam se da će obradovati i tvoja nepca kao i naša! :)

    @ Κάθαρσις - hvala za savjet! Ja sam daleko od Interspar-a, tako da ništa od toga. Ali eto nadam se da ću ih jednom pronaći :)))))
    U mom prevodu recepta nema pinjola, ali kod "originala" ima.

    @ Tadeja - Zaista jeste super divna poslastica (inače ja ne bi trošila svoj prostor :))) na nju da je toplo ne preporučujem!)Hvala Vam na savjetu i nadam se da će neko uskoro početi pakovati pinjole i učiniti ih pristupačnijim nama smrtnicima! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Prije neki dan sam nasla pinjole i sjetih se tebe! Ne znam u kojem gradu zivis, ali sam negdje vidjela da si u CG!?

    Pinjole sam prije par sedmica nasla na pijaci u Kotoru, ali su NENORMALNO skupe (kad kazem nenormalno - mislim da ces pasti u nesvjest kad cujes! 7 eura za 100 gr!!!!). Tako da sam to racunala kao da ih nisam ni nasla.

    Ali u nedjelju sam bila na malu pijacu u Podgorici i vidjeh ih tamo. Cijena - ok. Daleko od toga da su jeftine (pinjole su svugdje skupi sastojak) ali cijena je podnosljiva - 4 eura za 100 gr, sto je manje vise ista cijena kao u Italiji. I bitna stvar je da su bile vrlo svjeze.

    Tip koji ih nabavlja rekao mi je da ih donosi samo zbog ovih restorana - Giardino i sl, i da nije njih ne bi mu uopste prolazile.

    Enjoy ! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Baš si me obradivala sa ovim raportom. Sigurno smo se negdje subotom na pijaci "očešale" jer ja živim u Risnu, pa subotom tamo pazarim. O cijenama je više bespredmetno govoriti jer mislim da je Kotorska pijaca sramotno skupa, ali šta je tu je. Pretpostavljam da si pinjole našla kod onih što imaju i trešnje u decembru, ali kod njih ni ne svraćam jer je to uglavnom sve plastika :). Mada i one babe sve lažu te ih on milošte zovem "Babskom mafijom".
    Pri sljedećoj posjeti PG navratiću do male pijace pa kud puklo :)). Nećemo 'leba jesti, ali ću ovu tortu napraviti kako valja :))))))

    Inače, i ja sam ne neki dan sjetila tebe kad sam donjim putem prošla pored restorana "Pirun i Ožica" :))))

    Carpe diem, baby!!!! :))

    ОдговориИзбриши
  11. Da, taj u Kotoru se kleo da ih on nabavlja iz Slovenije po 45 eura/kg! Mafija pinjula :D!

    Ma za tu tortu ti i ne treba mnogo 20, 30 gr max jer ide samo preko. Ja sam pomislila da je napravim ovih dana ali mi je dragi rekao da to ipak "ostavim za zimu" :)) nekako mu je teska :)

    Heheh restoran "pirun i ozica" nema nikakve veze sa mnom :)) Ali super je restoran inace :) Malo mi bzv sto imam isto ime, ali ovo je samo blog i moj hobi tako da u sustini nema veze :)

    ОдговориИзбриши
  12. Mafija nego šta ,baš sam se od srca nasmijala! Jedva čekam zimu onda kroz tvoj recept da pronjuškam. Sudeći po svemu vrijediće ga čekati ;)! Ma nema šta da ti je bezveze jer je meni to baš super. Pravi Bokeški :). I da nije hobi super je, samo naprijed!!!

    ОдговориИзбриши