13. 4. 2010.

FBI rukavice Gastro diva - Topla čokoladna torta

Ne pada mi napamet da nekome držim slovo šta i kako treba da jede, a ne volim ni kada to meni neko radi. Muku mučim sa kilažom pa, da se ne lažemo, cijeli život. Nekada me nije bilo briga jer sam uvijek furala neki svoj fazon (osim kad bi se zaljubila- onda bi se “prejela” i od pola kiselog krastavca), ali posljednih godina mi je stalo (o medicinskoj strani medalje nećemo da govorimo). Sada, kada moj sin ima godinu dana, sve više mi pada na pamet moj brat koji je najviše na svijetu volio da mu mama dođe u školu. Poslije bi ga svi salijetali da mu kažu kako mu je mama lijepa. To bi ga ispunilo neviđenim ponosom. I sama sam bila takva. Danas baka ima skoro 55 godina i super je fit (ja embrion sam sve naravno pokupila od tate). Da vam pokažem baku i njenog ponosnog sina.



Ovo sve sam iskuckala (da ne kažem napisala jer bi lagala :) jer želim i ja da vidim to u očima moga sina. Trudim se koliko mogu (mada znam da mogu i više). Ja jednostavno obožavam da jedem, obožavam da kuvam, obožavam sve vezano za kuhinju (ne uključujući čišćenje i slično), obožavam da tražim po netu divne recete, ma da ih vidim pa makar ih nikad ne napravila, obožavam da kupujem kulinarske časopise i mozgam po njima.
Pošto sam sad između dijeta ( ovo zvuči kao da sam “between jobs”) dajem sebi oduška, vidjećete iz priloženog, ako niste zaključili iz naslova. Od davanja sebi oduška sam se sva napuhala, umjesto obrnuto. Ali znate šta, počinjem od ponedeljka :)))))))

Da se vratim na temu. Ovaj mjesec u okviru FBI Rukavica koje je pokrenula mamajac istražujemo Gastro divu i ovo je moja ulaznica.
Cijeli blog sam lagano pregledala kad god sam sjela za kompjuter i uživala u, uglavnom, dalmatinskim delicijama. Za to vjerujte treba vremena jer je njen opus obiman. I tako sam otvorila bookmark folder i dodavala. Ovo što ću vam danas predstaviti je nešto što je na nju ostavilo utisak, i čak je ovu deliciju spominjala i kasnije praveći neke druge čokoladne poslastice, pa smatram da bi je bio grijeh ne isprobati. Možda Gastro divu čokolada asocira na nekog "čokoladnog" crnca kojeg toliko priželjuje :), a odgovor na to zna samo Ona :).

Njeno visočanstvo Topla čokoladna torta



Veoma jednostavna i brza za napraviti. Jedino sto sam izmjenila je:
- što sam dodala 50 g čokolade sa kajen (cayen) paprikom (umjesto 50 g mliječne) jer obožavam ovu čokoladu (kojom me ponekad snabdije moja najdraža tetka- kažem "ponekad" jer mi je ukunula tu beneficiju dok se malo ne dovedem u red, šmrc )
- brašno koje sam stavila je brašno TIP 00 (italijansko GLATKO brašno). Razlog? Prosto sam ga morala isprobati!
Torta se napuhala, ali je tokom hlađenja malo spala (mislim da je to normalno jer nema šta da je drži, obzirom da idu 2 kašike brašna). Mislim da sam je prepekla za pet minuta, ali za to je kriva moja rerna koju nikako da savladam.
Ovo je jedna prava čokoladna bomba (baš me čudi obzirom na sastav :))) i treba je ponuditi iskrenim obožavateljima čokolade. Jako zasitna i sama sebi dovoljna. Pravila sam je, naravno, uveče i probala je jedno pola sata poslije izlaska iz rerne i bila mi je prejaka. Ali ujutro je bila savršena. Meni lično je šlag nepotreban, ali mislim da bi jedna kugla sladoleda od vanilije uz nju išla savršeno. Sljedeći put ću probati da dodam malo ljute paprike u prahu jer mi se svidjela ta blaga nota koju sam osjetila, pa mislim da bi još malčice bilo perfect. Obzirom da je puž bio raspamećen ovom poslasticom, često će se naći na našem stolu.

4 коментара:

  1. Super ti je ispala tortica,ovo je definitivno po mom ukusu.Čokolada,čokoladada i čokolada, super!


    Mama i brat su ti stvarno wow.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvalaaaaaaa! I za ovaj čokoladni raport i za wow :)!

    ОдговориИзбриши
  3. Drži se! :) Mislim na dijetu. Znam kako ti je :)
    Čokoladna torta je mrak, pa ti njoj odoli!

    ОдговориИзбриши
  4. Evo držim se dobro jer sam se odlučila za UN dijetu. Sad samo smišljam šta ću praviti za UH dan. I obavezno moram sve razdijeliti poslije da ne bi pada u iskušenje! Ovakvima je nemoguće odoliti! Hvala Tadeja!

    ОдговориИзбриши