1. 7. 2010.

Novi početak, naboj pozitivne energije i naravno SUPA

Kooooooonačno smo se preselili. Oni koji su prošli, prolazili i prolaze kroz to znaju šta je selidba. Uvijek mislim kako nemam puno stvari, kad ono... :) Jedina razlika je ta što je ovo bila prva selidba otkako je bebac u našim životima. Srećom, najbolji i najpouzdaniji baka-deda servis (u mom slučaju dedu ne smijemo nikako zanemariti) je odradio najvažniji dio - čuvao bebca. Sve u svemu, JAKO smo zadovoljni novim stanom. Kad se preselim (ovo mi je n-ta selidba)uvijek imam osjećaj nekog novog početka, novog naleta pozitivne energije. Kako i ne bi kad imam ovako divnu kuhinju. :)




Tako da danas na ovoj vrućini uopšte mi ne pada teško kuvati. Nije da nismo jeli proteklih mjesec dana, ali to je sve bilo na brzinu, ono što kažu "s'nogu". Zato ništa bolje od supice domaćice.
Pužev rođak i njegova divna žena uzgajaju pilad tako da mi uvijek imamo domaće koke. Kad dođe vrijeme da idu u raj za koke, ona to meni sve lijepo spremi i svaku koku očisti i prepolovi. Sada sam već maher za tranžiranje, tako da od pola pileta imamo tri ručka :). Batak ide pužu, belo meso ide meni i bebcu, a krilce i sve ostalo (šija, kosti...)ide u supicu.
Dakle za ovu supicu na moj način Vam je potrebno:

krilce, šija i polovina kostura pileta
3-4 šargarepe
1 luk (crveni/crni)
korjen celera
10-tak zrna bibera
3-4 čena bijelog luka
tjestenina za supu
so
suva mješavina povrća

Piletinu operete i smjestite u lonac u kome kuvate supu i sipajte vodu.
Na plotni(kolu,ringli) popečete luk, koji ste oljuštili i presjekli na pola, onako skoro da zagori. Obzirom da u novom stanu imam ravnu ploču nije mi padalo napamet da luk stavljam na plotnu koju sam tek očistila, a i ne znam kako bi se sve to ponašalo, te sam luk popekla u tavi i ubacila u lonac.
Dodajte opranu i očišćenu šargarepu i oguljeni korjen celera (naravno ne cijeli, nego otprilike pola, zavisno od veličine). Ubacite zrna bibera, očišćena čena bijelog luka.

Stavite na laganu vatru :) i zaboravite bar jedno sat vremena. Neka uvijek ima vode da prekrije sve i još prst više jer će voda pri kuvanju naravno isparavati.



Potrudite se da dodajete toplu vodu, ne znam zašto , ali mama je tako rekla :).
Poslije otprilike 2 sata, kada vidite da se kožica sa krilca raspada, supa je gotova. Procijedite je, vratite na plotnu, kad baci ključ dodajte tjesteninu i začinite. Poklopite, ugasite šporet i ostavite supu. Na kraju dodajte šargarepu i komadiće mesa.
Uživajte i što bi Doroti rekla: "There is no place like home!", a za mene je to baš ova supa.

Hvala svima koju su svraćali dok sam bila opravdano odsutna. I jedno izvinjenje što sam propustila sve krugove ovomjesečnih igrica koje su mi zaista bile inspirativne, ali se nadam da ću za vrijeme ljetnjeg raspusta "odraditi" popravni :)

18 коментара:

  1. Srecno useljenje! Neka vam je dobro i radosno!
    Lepa kuhinjica, zelim ti puno finih recepata i nadahnuca za iste!!! P.S. Obavezno ih stavi na blog.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala lijepo!!! Jedva čekam da se "raspištoljim" u novoj kuhinji.

    ОдговориИзбриши
  3. Čestitam na novom stanu, kuhinja je krasna (a gdje je mikser, molim fino, a mikrovalna?!!), ali za juhicu ne mogu to reči jer, na žalost, kuhana koketina ili piletina doslovce dižu moj želudac. Ne znam zašto, ali tako je. Kada se dogodi da kuham ovakve fine (osim za mene) juhice, uvijek zadržavam dah kada odignem poklopac, kao da ronim ili dišem na usta, sve samo da ne osjetim miris. No, za klince nema boljeg od ovoga. Želim ti puno, puno kulinarskih uspjeha u novoj kuhinji!

    ОдговориИзбриши
  4. Κάθαρσις mikrovalnu nemam, a što se miksera tiče onaj mali ručni bi mi kvario doživljaj :)))) Jednog dana, kad porastem :))), kupiću onu mašinu od miksera što sam vrti, ma što sve sam pravi. Kad sam se udavala moja tetka je htjela da mi kupi poklon pa je ptala mamu za savjet a mama je odmah rekla taj SF mikser, na što je moja najmilija tetka samo prevrnula očima jer to, po njoj, ne dolazi u obzir. Čuj mikser! Zato sam dobila predivan nekit od Murano stakla, ali on mi se ne slaže sa kuhinjom :))))))
    Elem, kad ne volite, onda ne volite. Ipak veliko hvala što se svratili na ovakav ručak :)!

    ОдговориИзбриши
  5. Sretno u novom stanu, čestitam. Kuhinjica mi je slatka i izgleda kao ugodno mjesto.

    ОдговориИзбриши
  6. Uzivaj u novoj kuhinji, zelim ti puno lepih carolija da iz nje izadju!

    ОдговориИзбриши
  7. Divna ti je kuhinja,uživaj!Iako si bila opravdano otsutna,nedostajala si nam:)

    ОдговориИзбриши
  8. Srecno preseljenje i uzivaj u novom stanu. :)

    ОдговориИзбриши
  9. He he, ovo moram komentirati. I mi smo se selili kada je nađa beba imala nepuna tri mjeseca tako da znam kako vam je bilo. Sviđa mi se kuhinja a i domaća juha. Trenutno je tako vruće da nemam snage kuhati juhice ali čim zahladi one se vraćaju u našu kuhinju ;))

    ОдговориИзбриши
  10. Srecno useljenje!!! Odlicna supica... mogu misliti kako vam je legla nakon mesec dana hrane "s nogu" :)))

    ОдговориИзбриши
  11. Želim vam svaku sreću u novome stanu:)))
    I ja juhice ne kuham kada je vruće ali kada malo zahladi onda je juha obvezna.

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala svima puno na lijepim željama!!!
    Pošto bebac ima 15 mjeseci i oooooooooobožava supicu ona se MORA jesti svaki dan. Pogotovo sad kad je krenulo kupanje, to je pravo okrepljenje. E sad, nekad je čorbica, a nekad supica.
    Još jednom hvala PUNO svima!

    ОдговориИзбриши
  13. Čestitam na preseljenju i sretno u novom stanu. Nadam se da ćete uživati u njemu. :)

    ОдговориИзбриши
  14. I ja se nadam i držim fige da ovo potraje! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Potpuno te razumijem! I ja sam se upravo preselila! ne znam zasto je jun mjesec selidbi :))
    zato me i nema mnogo na blogovima... sad na odmor pa kad se vrarim... :)

    srecno useljenje!

    ОдговориИзбриши
  16. luk za supu lako je ispeći ako na ploću staviš komad alu folije.na noj možeš da pečeš luka koliko ti je volja.na kraju foliju baciš a šporet ostane čist.

    ОдговориИзбриши
  17. uvijek sam u nedoumici koji luk se stavlja u koju supu.ja sam naučila od mame da stavim u supu bijeli i crveni luk.moja svekrva ne stavlja bijeli luk,pogotovo ne u pileču supu.kod tebe vidim da ga ima u receptu. pa sam hepy

    ОдговориИзбриши