14. 10. 2010.

Piroške

Ima oko godinu dana da sam počela da pravim piroške po ovom receptu. I zaista su odlične, a da nisam pravila nikakve izmjene. Znači recept sam slijepo ispratila. Vjerovatno ih nikada ne bi ni pravila da nisam htjela pronađem nama (čitaj: mom pužu) jestiv način za iskorištavanje preostalog pire krompira. I neću da pričam o tome kako ne volim da bacam hranu...
Elem, kao što rekoh krajnje jestiv i izdašan način da se iskoristi jučerašnji krompir pire (čitaj: puž prezadovoljan način). E sad, pošto imam naviku da kad bilo koji recept odlučim da pripremim u domaćoj radinosti obavezno pročitam komentare vezane za dotični gore-navedeni. U komentarima za ovaj recept ostalo je neodgovoreno pitanje da li se ove piroške mogu peći u rerni i ono me zaintrigiralo jer zaista se trudim da smanjim unos masti koliko je to moguće, a da ne šteti konačnom proizvodu. A da ne govorim kako može biti odlično za liniju. Zdravlje nebitno.
I odlučim tako ja da napravim pola u rerni, a pola ,u slučaju da bude kakve katastrofe sa rernom, na standardan način, dakle na ulju. I taman moj mali dječak na popodnevnoj dremci,a umalo i ja nisam za njim jer je kiša pljuštala kao iz kabla , kad ono tamo svega ima samo suvog kvasca nema. Tu umalo da odustanem i pridružim se bebcu, kad se sjetih da imam zamrznutog (po zlata-vrijednog-savjetu drage mamajac). Nikada u ovim piroškama nisam upotrebljavala nijedan drugi nego suvi. Sve ostalo je proteklo standardno, osim što sam filu pridodala i manju količinu naribanog edamera.
Od ove količine tijesta uvijek napravim 8 (i slovima - osam) piroški. Četiri sam ubacila na 275 C zagrijanu rernu, a preostale ispržila. Dok sam ove ispržila i ove iz rerne su bile gotove. E sad ima jedna caka. Kad mi se tijesto u rerni učinilo skoro gotovim, podesila sam rernu na ventilaciju te su moje piroške dobile izgled kao da su se pekle u peći na drva (barem to meni tako izgleda, ako se neko ne slaže :))))).



I konačno, presuda. Piroške iz rerne su bile GENIJALNE! Tako lagane da imate osjećaj da možete pojesti 100 komada (mada to ne bi trebalo smatrati vrlinom), za razliku od prženih gdje pojedete dvije i ne možete više (čak ni mi sa premećenim centrom za apetit, glad i sitost). A mom oduševljenju kraja nije bilo kad se predragi puž složio sa mnom, iako kod njega mast ako ne curi tu nešto ne valja.

Sad prije moje verzije piroški prepričaću Vam djelić iz Očajnih domaćica (Desperate Housewives). Bree i Katherine se svađaju oko recepta, tačnije oko toga da je Bree u svojoj objavljenoj kuvarici objavila recept koji je ukrala od Katherine.
K: Ali ti si ukrala moj recept i objavila ga kao svoj!
B: Ne budi silly darling. Recepti su različiti. Ti u svom receptu koristiš običan peršun, a ja onaj francuski kovrđavi.
Ne znam da li ste gledali, ali je meni ovo bila vraški smješno.

Piroške ala Bree

Za tijesto:
500 g brašna
20 g svježeg kvasca
3 kašike ulja
1 kašičica soli
300 g pire krompira
200 ml mlijeka
2 žumanca

Za fil:
200 g šunke, naribane
200 ml kisele pavlake/milerama
100 g tvrdog sira, naribanog

U prosijano brašno dodajte kašičicu soli i kvasac koji ste razmutili u malo mlakog mlijeka. Dobro promešajte. Dodajte žumanca u posudu sa brašnom. Dodajte ulje, pire krompir i preostalo mlijeko. Zamijesite glatko tijesto, pokrite čistom krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu oko 60 minuta.
Za fil pomješajte sve sastojke.
Pospite brašnom radnu površinu i premijesite tijesto. Razvite tijesto i isjecite ga na 8 pravougaonika. Nafilujte tijesto po dužini i urolajte ga. Vodite računa da Vam se ivice dobro zalepe da se piroška ne bi raspala ili procurila.
Na pleh stavite Bogom-dani papir za pečenje. Stavite piroške i pecite na najjačoj temperaturi u prethodno zagrijanoj rerni 20-tak minuta. Po mogućnosti poslije 10 minuta podesite rernu na ventilatore i pecite još 10-tak minuta.
Uživajte uz mimumum grižnje savjesti jer osim u tijestu – ovdje nema ulja!!!!!!!

9 коментара:

  1. Ja sam sada u fazi piroški i ove su jako slične piroškama Mignonne. Fenomenalne su. Nisam ih pekla, ali eto vidim da može i tako. Piroške se ređaju po blogovima pa se piroškomanija nastavlja.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja sam ih pravila po istom receptu, ali sam ih samo przila u ulju i bile su stvarno odlicne! Ova varijanta iz rerne bi mi jos vise odgovarala jer stedim dragoceno vreme ;)

    ОдговориИзбриши
  3. @jelena - ili je zahladilo ili svi kubure sa ostatkom pirea pa je u toku piroškomanija! I tvoje sjajno izgledaju!!!

    @Casa de vainilla - potpuno razumijem vremensku problematiku! A pošto se ne prže uštedi se i na kojoj kaloriji jer nema ulja!

    ОдговориИзбриши
  4. Piroškomanija, piroškomanija. A bome kod nekog je i keksomanija. Ja ću da umrem od vas; i od piroški i od kolača.. eto, toliko! :)

    P.S. piroške pečene i rerni su zakon! Ali ne pali uvijek ta ideja sa pečenjem piroški u rerni. Neke piroške su neuporedivo bolje kada se prže u ulju i to u onom dubokom! :)))

    ОдговориИзбриши
  5. @ Nataša - skroz se slažem sa tobom da neke prosto zahtjevaju fritezu :))) Ali meni, tj. nama ovaj recept je savršen za rernu!

    ОдговориИзбриши
  6. piroške jako rijetko pravim, već ni ne znam kad sam ih zadnji put napravila, no u pećnici nisam nikad i dopada mi se ideja, ne volim duboke masnoće, ponekad ono na mjesec dana izvadim fritezu tek toliko da svi bubu sretni i zadovoljni, pa je onda opet na godinu dana pospremim ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Draga 'Alanvla', molim te da preuzmes svoju zasluzenu nagradu na ovoj stranici:
    http://3.bp.blogspot.com/__kfNXi4HnwY/TN_dFeR8-BI/AAAAAAAAAjs/jTTpgATyKzE/s1600/premio.png
    U zdravlje

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман14. 11. 2011. 23:10:00

    baš sam večeras pravila po tvom receptu odlične su čista 1o. Da limože neko drugo brašno integralno ili heljdino?

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam probala. Kod promjene tipa brasna bi sigurno trebalo voditi racuna o njegovoj kolicini jer se sva brasna ne ponasaju isto, sto vjerovatno vec znate.
    Drago mi je da ste probalo i da Vam se svidjelo!

    ОдговориИзбриши