4. 6. 2010.

Mojoj mami

Draga mama,

SREĆAN TI ROĐENDAN!!

za još puno,puno provedenih godina u "stakleniku" sa orhidejama i Che-om...



Za još puno,puno godina dječije ljubavi koju nam daješ...



I za sve ostalo što ćemo ti danas uživo reći!!!

Evo ti jedna pjesmica

Po kakvim oštrim prođoh stazama,
po kakvoj tuzi vlažnih humova,
u zanosima, u ekstazama ?

Ja pamtim prašni očaj drumova
i vrtoglavih cesta ludilo,
i usred vira ponoć umova

I lutanje je već utrudilo
krvave noge i žulj brzih stopala.
Nostalgiju je tek probudilo,

i gora me je želja spopala:
za nekim rujnim Barcelonama,
za kojim pandža grud je kopala,

za maslinama našim, za Salonama,
večernjim zlatom blagih Zdravomarija,
za blagom mira, sjetom i madonama,

i čistim srebrom naših rodnih arija.



Al preko magle ranih stanica,
i žuta dima u kavanama,
ko obećana neka danica,

i melem duge našim ranama,
zjene se krijese neke ljubavi
sa nepoznatim svojim manama,

sa svojim cvijetom plavim, ubavim,
sa svojim bolom punim mirisa
(da bude lijekom kužnih, gubavih).

Predivne boje šarnog irisa,
vi arabeske moje dragane,
prepune vi ste miomirisa,

i neke tajne, mile, lagane.
U vašim nježnim polusjenama
ja čitam mliječne slovke slagane:

Blagoslovljena među ženama.


Tin Ujevic

2. 6. 2010.

Maslinkine korpice sa spanaćem



Pošto je vrijeme spanaća, a dugo sam već mjerkala ovu deliciju bilo je vrijeme da je isprobam. Trudila sam se slijepo ispratiti recept. Prvo, nisam bila sigurna, iako lijepo piše da ide 400 g svježeg spanaća, da li je to očišćeni ili neočišćeni, tako da je kod mene 400 g očišćenog(bez peteljki, zemlje crmnice, puževa,itd. :))))) Skontala sam da sam tu sigurno pogriješila kad sam vidjela da mi je tijesto Šrek zeleno :). Naravno, nisam mu sigurno ni 100% istisnula dušu (čitati: vodu) pa mi je tijesto zahtjevalo više brašna (srećom da sam ga imala dovoljno:)). Ponovo sam upotrebila famozno italijansko TIP 00, kojim sam prezadovoljna kad su tijesta u pitanju.



Naravno, pošto sam tokom dana pravila tijesto i bebac se probudio odustala sam od pravljenja poklopaca za ove korpice. Neke sam namjerno zatvorila, a neke ostavila otvorenim jer sam htjela da vidim kako će se tijesto ponašati tokom pečenja. Ništa nije iscurilo!



Zbog dodavanja brašna ispalo mi je više tijesta te sam poslušala Maslinku i napravila par štapića, a tijesta mi je ostalo dovoljno za jedan divni hljebčić. Tijesto sam kao rolat zamotalo pošto sam ga napunila dimljenim tvrdim domaćim sirom sa Grahova, koji često koristim umjesto parmezana. Ovo me super oduševilo i sigurno ću opet praviti u ovoj formi.Ispao je mekan hrskave korice sa otopljenim sirom u sredini.



Štapiće je pojeo bebac. Da li zbog hrskave korice(idealne za češkanje zuba :))), boje samog štapića, ili ukusa (jer on jako voli blitvu, spanać) i on je bio oduševljen ovim štapićima pa ih je cijeli dan vukao po kući držeći ih čvrsto u ruci, a morali smo ih nositi i u šetnju :). Važno je napomenuti da je i puž uživao iako je veliki protivnik spanaća (bez opravdanog razloga , naravno). A kad su moji momci zadovoljni ja sam PREZADOVOLJNA!!!

Dakle, ako Vam ostane malo spanaća, preporučujem Vam da isprobate ove korpice. Zdrave, priprema je laka, a efektne, te se mogu odlično iskoristiti za neke snack partije sa vama dragim ljudima.